22-27 augusti 2019

Holmhällar / Gotland

Måla vid stranden på Gotland
Kreativt projekt collage

Måleri som fritt skapande
22-27 augusti


Måleriets möjligheter är svindlande. Med färger och en pensel kan man måla precis vad som helst; rena fantasivärldar, bildberättelser, avbildning, abstraktion, dekoration….Listan kan göras lång.
Den här kursen ger dig verktygen för att använda den friheten och skapa dina egna personliga och helt unika bilder. En målare använder sig av bildspråk och som alla språk krävs det kunskaper för att kunna formulera sig och uttrycka någonting.

Du får nycklarna till en grundläggande form och färglära. Du får lära dig att skapa olika slags rum och ljus. Du får lära dig expressiv bildkomposition, vilket är något annat och mycket mera spännande än den komposition som bara handlar om balans. Kort sagt, kursen handlar om att skapa meningsfulla bilder som har något att säga!

Kursens teman bygger inte på avbildning av motiv, men de kunskaper du erövrar kan användas för att måla av landskapet på Holmhällar, likväl som de kan användas för fria bildfantasier. Vilket du än väljer så är naturen på Gotland en levande inspirationskälla!

Både nybörjare och vana målare är välkomna! Du tar med dig allt material själv. Välj om du vill arbeta i t.ex: blyerts, tusch, akvarell, olja, eller akryl. Naturligtvis kan du arbeta i flera tekniker!

Boende och Mat

Vi bor på legendariska Pensionat Holmhällar i enkelrum med egen D/T i halvpension (riklig frukostbuffé och trerätters middag)


Tider och Upplägg

Kursen inleds den 22 augusti med middag och introduktion kl. 17.00
Du får sedan fyra hela arbetsdagar. Kursen avslutas den 27 augusti kl. 12.00

Dagschema

Kursupplägg

Efter frukost arbetar vi ett par timmar med dagens tema. Du disponerar sedan din tid själv och väljer din målarplats. Måla ute i naturen eller måla i ateljén. Välj det du trivs bäst med! Läraren finns till hands för individuell kritik och diskussion. Varannan kväll har vi bildvisning med måleri ur samtida och äldre konsthistoria, övriga kvällar blir det genomgång av gruppens egna målningar.

Kurspris

Pris kurs 4800 kr inkl. moms
Pris boende i enkelrum med egen D/T i halvpension 3875kr
(mindre rum 3625kr)

Lite mer om Pensionatet och boendet

Det Gotländska Sudret bjuder på en vacker natur och ett fantastiskt ljus. Många konstnärer återvänder hit varje sommar för att måla och tolka landskapets skiftningar. Pensionat Holmhällar ligger vackert beläget bland tallarna nära stranden och vid ett av Gotlands allra finaste raukområden. Pensionatet betraktas av många som ett levande kulturminne. Innehavarna Carl, Eva och Olivia Hansén har bevarat genuina 50-talsmiljöer både i huvudbyggnaden och i de kringliggande gästhusen. De är kända för att skapa en välkomnande och gästvänlig stämning som gör vistelsen på Holmhällar till en rofylld och kreativ upplevelse. Bland trogna gäster från när och fjärran finns också målare och författare. Jonas Gardell spelade in filmen ”Pensionat Oskar” här i mitten av 90-talet. Lars Gyllensten har skrivit flera av sina böcker under sommarvistelser på Holmhällar. I en av Carina Rydbergs böcker beskrivs hennes bild av pensionatsmiljön. Vi kommer till platsen efter det stora semestermyllret. Det är lugnt och vi får vara ifred med våra målningar även om vi sitter och målar på stranden eller bland raukarna.